Een plakje Verkuijlen-kaas uit De Mortel op je brood? Of liever een blokje Manders-kaas van Deurnese bodem bij de borrel? Het kan allemaal, nu zuidoost Brabant sinds kort een eigen kaasmaker heeft. Harm van Dijk (36) trekt rond van erf naar erf om bij boeren verse melk op te halen en die om te toveren tot kaas.
Melkveehouders uit de regio staan al tijden te springen om van hun eigen melk kaas te laten maken. Het liefst recht vanaf hun eigen erf. Het bleef bij dromen, want de grote zuiveljongens zitten er totaal niet op te wachten om kleine hoeveelheden melk te verkazen. Te duur. Te omslachtig.
Van Dijk rijdt de hele week rond om verse melk op te halen bij de inmiddels vijf boeren die al klant zijn geworden. ‘s Ochtends glijdt de melk zijn gekoelde aanhanger in om vervolgens rond de middag tot kaas te worden geperst. Gijsbers houdt zich vooral bezig met alle zakelijke kanten aan hun nieuwe onderneming.
Laborant in dierenartsenpraktijk
Alle twee de mannen reageerden op een oproep voor een zogenaamde erfkazer van innovatiehuis De Peel. De organisatie, die zich richt op vernieuwingen in deze regio, hoorde steeds vaker dat een kaasmaker hier erg gemist wordt.
Bij Van Dijk en Gijsbers gingen meteen meerdere lampjes branden toen ze de oproep lazen. Gijsbers: ,,Veel mensen praten over nieuwe ideeën, maar ik vind het juist de uitdaging om ze om te zetten naar een concreet bedrijf. Als zo veel mensen er naar vragen, dan denk ik meteen: ik spring in dat gat.”
Van Dijk knikt. ,,Ik werkte als laborant voor een dierenartsenpraktijk en ik wilde eigenlijk liever fysieker bezig zijn. En voor mezelf beginnen. Het verhaal van erfkazer Henk van der Schoor sprak me erg aan, dus daar ben ik eerst langs gegaan.”
Kilometers maken
Van der Schoor raadde hem aan eerst een paar keer in zijn eigen keuken een poging te doen om kaas te maken. ,,Dus ik verse melk gehaald in Boekel en aan de slag gegaan, flink veel coating er omheen. En toen was het moment daar, mijn vrouw maakte een foto, samen namen we een hap. Hm. Smaakte eigenlijk nergens naar hahahaha.” Nummer twee smaakte wel naar meer en Van Dijk schreef zich in voor een cursus. Samen met Gijsbers bouwde hij een kaasmakerij en inmiddels is Van Dijk kilometers aan het maken met de melk van vijf boeren.
Gijsbers grijnst. ,,Het draait om hun kaas, wij zijn een schakel. Ze gaan het verkopen op hun eigen erf en daarmee dragen we er ook aan bij dat de afstand tussen burgers en boeren kleiner wordt. De ontwikkeling is heel veelbelovend, steeds meer mensen willen eerlijke producten van om de hoek.”
Traditioneel recept
De twee ondernemers leveren nu kaas volgens een traditioneel recept, de smaak varieert van jong tot belegen. Van Dijk: ,,En we gaan straks ook verschillende smaken toevoegen, als boeren dat willen. Van mosterd tot fenegriek.” Gijsbers: ,,We hebben zelfs al een balletje opgegooid bij brouwerij Holevoort voor kaas met hop.”
Dan kijkt Van Dijk ineens op zijn horloge.
Tijd om kazen te keren.
De melkveehouders die al eigen kaas laten maken zijn: familie Verbakel van de Lage Broekkant in Beek en Donk; familie Van Leeuwen-Manders uit Deurne, het Nuenens Zuivelhuisje; de familie Verkuijlen van Op den Hoek uit De Mortel en Goei Romme uit Boekel. Er is ook nog plek voor nieuwe klanten.