In 2020 zocht laborant Harm van Dijk een nieuwe uitdaging. Bij voorkeur als ondernemer in de agrosector waarin hij in opgroeide. Hij las het artikel van erfkazer Henk van der Schoor en nam contact op met Innovatiehuis de Peel. Na een opleiding kaasmaken en het vinden van een compagnon maakte Harm met succes de carrièreswitch naar kaasmaker. Vandaag maakt hij kazen voor vier boeren uit de Peel en de animo groeit!
Harm van Dijk woont in De Rips samen met zijn vriendin Willeke en dochter Lotte. ‘Ik ben eigenlijk opgeleid als laborant. In die rol werkte ik ook ruim 5 jaar bij een dierenarts. Ik had het daar goed naar mijn zin, maar op een gegeven moment kreeg ik toch de kriebels. Ik wil iets anders gaan doen, een onderneming beginnen voor mijzelf. En dan het liefst in de agrarische sector waarin ik ben opgegroeid en waar mijn passie ligt. Belangrijk was ook dat het iets moest zijn, waar ik een toekomst in zag nu de sector zo onder vuur ligt. En toen kwam het artikel over erfkazer Henk van der Schoor voorbij.’
2021: start van Onze Zuivel
Hierop nam Harm contact op met Innovatiehuis de Peel. Zij brachten hem in contact met erfkazer Henk. ‘Ik ging bij zijn mobiele kaasmakerij kijken en zag meteen potentie. Op de terugweg bedacht ik al hoe ik het wilde gaan doen.’ Onze agro-projectleider Liza Simons bracht Harm vervolgens in contact met ondernemer Iwan Gijsbers. De heren hadden meteen een goede klik. ‘Ik presenteerde mijn plannen aan Iwan en samen besloten we ervoor te gaan. In 2021 zijn we officieel gestart met ons bedrijf Onze Zuivel.’
Zonder extra werk je bedrijf verbreden
Anders dan bij de erfkazer, maakt Harm zijn kazen niet op locatie bij de boer. ‘Tijdens mijn kaasmaakopleiding, leerde ik dat er veel voedselveiligheidsregels zijn voor het maken van kaas met rauwe melk. Pasteuriseren is dan ook het ‘nieuwe normaal’. Dat maakt het ook makkelijker voor de boeren. Wij halen de melk op bij de boer en hij krijgt er zijn eigen kaas voor terug. De kazen maak ik op onze eigen productielocatie in De Rips.’ Als extra service kan de kaas ook geportioneerd en verpakt worden. ‘Zo heeft de boer eigenlijk geen werk aan de kaasproductie en kan hij toch zijn bedrijf verbreden.’
Interesse uit de Peel tot Zuid-Limburg
Op dit moment richt het bedrijf zich op melkveeboeren met een eigen winkel of melktap. ‘Voor hen is het een eenvoudige uitbreiding van hun assortiment’, legt Harm uit. Momenteel zijn er vier klanten: boerderij Op den hoek in de Mortel, zuivelboerderij De Lage Broekkant in Beek en Donk, ’t Nuenens Zuivelhuisje en de Leegvelder uit Deurne. Een bezoeken aan andere geïnteresseerde staan al gepland. Sinds de website van Onze Zuivel twee weken geleden live ging, neemt de animo toe. ‘Tot aan Zuid-Limburg toe tonen boeren interesse, dat geeft vertrouwen voor de toekomst!’
Kaas als brug tussen boer en burger
Over de toekomst denken de ondernemers ook al na. ‘Onze stip aan de horizon is het verbreden van onze dienstverlening naar het maken van verschillende zuivelproducten in combinatie met eigen verkoop. Zo kunnen wij ook meerwaarde bieden aan boeren zonder boerderijwinkel. Wij verkopen hun kaas of een ander zuivelproduct en vertellen daarbij hun persoonlijke verhaal.’ De kazen ziet Harm als ideaal middel om de afstand tussen boeren en burgers te verkleinen. ‘Boeren hebben passie voor hun vak. Dat proef je terug in hun producten. Met kaas kun je als boer jouw verhaal vertellen aan de consument. Zo sla je een brug naar de burger.’
Toekomst in producten met verhaal
Voor mensen die ook een carrièreswitch willen maken, ziet Harm voldoende kansen. ‘Of je nu kaas maakt of een ander boerenproduct. Ik geloof dat er toekomst zit in het verkopen van lokale ambachtelijke producten met een verhaal. Zet die klant maar aan het denken. Laat zien dat jouw product niet uit een grote fabriek komt.’ Over zijn eerste stappen als ondernemer is Harm nog bescheiden. ‘Over een paar jaar kan ik pas met zekerheid zeggen of dit businessmodel een succes is geworden. Gelukkig is er veel interesse. Alles wijst er dan ook op dat we de goede weg op zijn geslagen. Voor mij persoonlijk komt met deze carrièreswitch alles samen. Ik ben ondernemer geworden in de agrarische sector en kan mijn passie delen door het maken van mooie producten met een verhaal!’